28 mei 2021

Lelystad Midland - Bochtentraining

Gisteren deden Otto, Maurice, Thimo en ik mee aan een bochtentraining op Midland. Mede dankzij het weer was dit wederom een prachtige middag. Otto reed voor het eerst op een dergelijk circuitje en gaf aan harder en scherper door de bochten te hebben gereden dan daarvoor op de openbare weg. In die zin, is een training als deze ook een welkome aanvulling voor je rijvaardigheid en vertrouwen op de openbare weg. Het is immers een prettig idee in situaties op de openbare weg, nog ver weg te zijn van je eigen grens danwel die van je motor.

Maurice kreeg van zijn instructeur de gouden tip mee zijn knee-down skills niet verder te verbeteren, voordat hij een lederen broek met kneesliders heeft. Met je Goretex straat broek is knee-down bochtenwerk echt een slecht plan. Dus Maurice, bovenaan dat verjaarslijstje, voor vaderdag, of iedere willekeurige andere kans is goed; schaf zo’n broek aan en gas erop!

Thimo zie ik na iedere sessie met een steeds grotere grijns van zijn Esse               afstappen, dus dat zit wel goed. Naast zijn rijvaardigheid heeft hij daar volgens mij ook alle reden toe. Check de foto’s maar eens goed; Mooiste nummerplaathouder (handmade) op een Energica, mooiste spiegels op een Esse, mooiste helm van de dag. Zo maar drie extra redenen, om met een dikke glimlach vlotte rondjes te rijden.

Zelf werd ik door een overmoedige organisatie in de snelste groep geplaatst. Dat was in de eerste sessie niet bij te benen. Gelukkig is dat geen enkel punt, geef dit einde sessie zelf aan (mocht het de instructeurs niet opgevallen zijn) en je wordt zonder morren verplaatst naar een groep die beter past (sneller of langzamer). Mocht jou dit eens overkomen, ga niet als een gek de gaten dichtrijden. Boven je eigen kunnen rijden, veroorzaakt slechter rijgedrag en mogelijk onnodige risico’s. Zeker op een korte baan, is de tijd die je ‘wint’ door een bocht slecht hard te rijden, de reden dat je de opvolgende bocht nog verder achter de feiten aan rijdt. Vanaf de tweede sessie zat ik in een groep waar het tempo prima was om vol te focussen op de perfecte rijlijn. Met de complimenten op zak van mijn achter rijder kon ook ik met een dikke glimlach rond 20:00 richting huis.

Wil je ook meedoen aan een bochtentraining? Er staan momenteel nog 2 events met Energica Club NL op Midland gepland dit jaar:

25 juni

17 september

Een volledig overzicht van de foto’s vind je in de circuitgroep album 2021_05_28

 

Aankomende Evenementen